Webáruházakra is kiterjeszti a G az AMP-t

A Google közzétette a blog oldalán, hogy még az idei évben kiterjeszti az AMP oldalakat minden oldaltípusra, még a webáruházakra is.

A Google blogján keresztül részletesen tájékozódhatunk:

„Még az idei évben, minden oldaltípus, amely rendelkezik AMP változattal, kiterjesztett megjelenést élvezhet a mobil találati listán.”

GOOGLE AMP-pagnet.hu

Ez egy igen komoly tájékoztatás a részükről, miszerint ma már egyes weboldalak forgalmuknak több mint felét a mobil találati listáról gyűjtik be.

A Google néhány típusú oldal is megnevezet, ahol élvezhetik az oldalak előnyeit: „e-kereskedelem, szórakozás, utazás, recept oldalak és sok más”.

Ezeknél az oldaltípusoknál garantált az oldalak megjelenése a találati listán, már mint az első oldalon. Hogy mit jelent pontosan a „kiterjesztett megjelenés” azt a Google nem részletezte. Viszont úgytűnik információk alapján a Carousel-szerű megjelenésről lehet szó, amikor a találati lista legtetején képekkel együtt jelenik meg az oldal.

AMP rangsorolás

A Google korábbi anyagiban hangsúlyozta, hogy az AMP nem jelent rangsorolási előnyt, ugyanakkor a carousel szerű megjelenés mégis óriási mértékben növelheti az átkattintási arányt.

keresőoptimalizálás seo-pagnet.hu

A Google egyelőre ugyanis csak 12 országban élesítette a megjelenését a találati listán, de Magyarország egyenlőre nincsen benne. Bár ígéret van arra, hogy a közeljövőben több ország találati listáján is megjelenik. Nem lehet tudni, hogy mikor.

A Keresőrendszer vezére az elmúlt évben nagyon nagy erőfeszítést tett azért, hogy a weboldal-tulajdonosokat rávegye az AMP használatára. Ez is egy újabb lépés ebben az irányban. Ha idehaza is élesedik a találati listán az AMP, akkor nagyon komoly változásokat hozhat a keresőoptimalizálás piacán.

Egyelőre azonban nem világos, a Google mit is ért a kiterjesztett megjelenés alatt és hogy ez milyen arányban lesz képes módosítani az átkattintási arányokat. A tendencia azonban egyértelmű, érdemes rá időben felkészülnünk. Mi a blog oldalunkon már aktiváltuk.

Ha nem tudja mi az AMP oldalak célja, akkor most a blog oldalunkon kifejtjük. Ennek a rendszernek köszönhetően mobilkészülékeken az oldalak villámgyorsan fognak betöltődni. Ez egyfajta lebutított nézetet ad a weboldalaknak, mivel a mobilra optimalizált oldalak a valóságban gyakran még most is nagyok és lassan töltődnek be. Ez a rendszer ezt hivatott felgyorsítani. A WordPress esetében már telepíthető az AMP plugin. HTML rendszerben átalakítjuk a megbízóink oldalait. Hamarosan a Joomla oldalhoz tartozó pluginnal is rendelkezni fogunk.

Címke , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.